fbpx

RODO i wakacyjne kary

W ostatnim czasie, w przeciwieństwie do czasu urlopów i błogiego chilloutu, wszechobecnego nastroju rozluźnienia, w ochronie danych osobowych akurat dzieje się… Podmioty nadzorujące przetwarzanie danych osobowych w różnych krajach – odpowiednicy naszego UODO – nie odpoczywają. Tak jak zapowiedzieli już w zeszłym roku. Sprawdzają obowiązek informacyjny. Bezsprzecznie jak zapowiedzieli, tak robią. Przede wszystkim w swoich kontrolach skupiają się na sprawdzeniu Administratorów w kontekście spełniania przez nich obowiązku informacyjnego. A od obowiązku informacyjnego już tylko jeden krok do monitoringu.

Obowiązek informacyjny po raz pierwszy

Jeśli chcemy spać spokojnie, pamiętajmy, że musimy przedstawić obowiązek informacyjny przy pierwszym kontakcie z potencjalnym klientem. Niewątpliwie nie można też zapomnieć, – jak czytamy w RODO – o przejrzystości informacji. Obowiązek informacyjny powinien być napisany prostym językiem, zrozumiałym dla każdego odbiorcy.

Kara za naruszenie zasady przejrzystości

Karę za naruszenie wyżej omówionej zasady musi zapłacić hiszpańska spółka zarządzająca ekstraklasą. Kwota nie należy do niewielkich! Jest to aż 250 000 euro. A wszystko zaczęło się od tego, że Liga de Fútbol Profesional, LFP przygotowała aplikację. Jej zadaniem było zbieranie oraz utrwalanie dźwięków, które pojawiają się w pobliżu naszego mobilnego urządzenia. Hiszpański organ nadzorczy uznał jednak, że spółka w sposób niewystarczający dopełniła obowiązku informacyjnego. Przede wszystkim dlatego, że aplikacja uzyskiwała dostęp do naszego mikrofonu.

Kara za monitoring

Kolejnym przykładem rekordowej kary jest suma 50 milionów euro dla francuskiej spółki. Dla wyjaśnienia spółka w niedozwolony sposób stosowała monitoring na terenie placówki. Warto zauważyć, że na terenie Francji nie można stosować ciągłego monitorowania pracowników. Spółka pomimo zaleceń, jakie otrzymała od organu nadzorczego, nie wprowadziła żadnych zmian. Konsekwencją owej ignorancji było nałożenie tak bolesnej finansowej kary administracyjnej.

Moje zawodowe przeczulenia…

Biorąc pod uwagę zawód, jaki wykonuję, zwracam uwagę na swoje „zawodowe przeczulenia”. Choć wyjeżdżam prywatnie, nie jestem w stanie przejść obojętnie koło miejsc, na których widzę zainstalowane kamery. Czy korzystam z kolei miejskiej, czy wchodzę do sklepów. Niewątpliwie wprowadzenie dyrektywy unijnej sprawiło, że wiele osób staje się coraz bardziej świadomych w temacie przetwarzania danych osobowych. Wydaje się, że coraz więcej nas chce mieć wiedzę na temat tego, w jaki sposób przedsiębiorstwa wykorzystują ich dane osobowe oraz jakie są tego konsekwencje. W związku z tym zasady dotyczące ochrony danych osobowych powinny być jasne, zrozumiałe i czytelne.

Obowiązek informacyjny po raz drugi

Ostatnio wpadłam na to, że odpowiedni zapas czasu przed wyjazdem na lotnisko będę miała tylko wtedy, jak na skrzynkę pocztową będę dostawać informacje dotyczące lotu. Jak się okazało mój pomysł przyniósł również RODO – smaczek. Obowiązek informacyjny jednego z portów lotniczych. Z jego zapisu wynikało, że mój adres mailowy jest zbierany w celu obsługi osób niepełnosprawnych oraz pomocy osobom o ograniczonej aktywności ruchowej podróżującym drogą lotniczą. Prawie jestem pewna, że zaznaczając czy podpisując różne zgody czy obowiązki, robimy to automatycznie. Nie czytamy tego, na co się zgadzamy. A tu – proszę zobaczyć – możemy znaleźć naprawdę sporo ciekawych informacji.

Obowiązek informacyjny po raz trzeci

Jako inspektor danych osobowych nie odpuszczę smakowitych kąsków, nawet we Włoszech! Poniżej wzory obowiązków informacyjnych o stosowanym monitoringu na terenie Włoch. Tamtejsze instytucje państwowe oraz przedsiębiorcy zakupują gotowe tabliczki. Zapominają jednak uzupełnić w nich najważniejszego! Obowiązek informacyjny bez podstawy prawnej! Nie godzi się! A jeśli już udało im się zakupić gotowy wzór, który zawierał podstawę prawną, to znów brakuje nam danych kontaktowych do administratora czy choćby warunków przetwarzania.

Obowiązek informacyjny - monitoring - Włochy - przykład 1
Obowiązek informacyjny - monitoring - Włochy - przykład 2
Inspektor, który ostrzega, że obowiązek informacyjny to podstawa
Różne sytuacje wymagają stosownych obowiązków informacyjnych – chętnie pomożemy Ci je przygotować – napisz